Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německý ovčák

 Německý ovčák

nemecky_ovcak.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Německý ovčák (German Shepherd Dog)

Německý ovčák je známý svojí inteligencí, talentem k libovolnému výcviku, oddaností chovateli, vytrvalostí i výjimečnou oblíbeností.

 

ANGLICKÝ NÁZEV:
něm.: Deutscher Schaferhund; angl. German Shepherd Dog
PŮVOD:
Německý ovčák je poměrně mladé plemeno, ustálené až na přelomu 19. a 20. století z německých selských psů nejednotného typu. Poprvé bylo představeno na výstavě v Hannoveru v roce 1882. Na konci 19.století začala německé ovčáky používat policie, armáda a jiné ozbrojené složky jako přední strážce a vyšetřovatele. V době první i druhé světové války němečtí ovčáci pomáhali v armádě jako zdravotníci. Ve 20. století bylo plemeno přiznáno a získalo po celém světě všeobecnou popularitu, hlavně díky svým vynikajícím služebním schopnostem.

německé ovčáky používat policie, armáda a jiné ozbrojené složky jako přední strážce a vyšetřovatele. V době první i druhé světové války němečtí ovčáci pomáhali v armádě jako zdravotníci. Ve 20. století bylo plemeno přiznáno a získalo po celém světě všeobecnou popularitu, hlavně díky svým vynikajícím služebním schopnostem.
POPIS:
Německý ovčák je plemeno služebních psů.
Středně velký pes obdélníkového rámce, silný, energický a dobře svalnatý. Pohlavní rozlišení je zřetelné: psi jsou mohutnější, než feny. Mírně protaženého typu s dobře vyvinutými svaly. Hlava menší, úměrně posazená k tělu, klínovitého tvaru, čenich silný, nosní hřbet rovný. Lícní kosti mírně zakulacené. Uši středně velké, vysoko nasazené, zašpičatělé, natočené dopředu a nahoru, stojící. Oči středně velké, mandlového tvaru. Hřbet rovný, široký, záď dlouhá, mírně spádovitá. Hrudník ne příliš široký, břicho mírně vtažené. Krk suchý, silný. Bedra krátká, postupně přecházející na zadek. Zadek je okrouhlý, plynule přechází ke kořeni ocasu. Ocas vysoko nasazený, bohatě osrstěný, dosahuje alespoň k hleznům i níže. V klidu nesen v mírném oblouku zavěšený dolů, při vzrušení se zvedá. 

z10189.jpg

VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 61 až 66 cm, průměr je 62,5 cm.
Fena má v kohoutku 56 až 61 cm, průměr je 57,5 cm.
VÁHA:
Pes váží 30 až 40 kg.
Feny váží 22 až 30 kg.
SRST:
Srst středně dlouhá, tvrdá a hustá, s bohatým podsrstím, na uších a na hlavě kratší. Delší srst nežádoucí. Předpokládané zbarvení je jasné: pásově šedý, pásově rezavý, černé s pálením, vlčí-šedá, celo-černá s nádechem, černé.
CHARAKTER:
Německý ovčák je známý svojí inteligencí, talentem k libovolnému výcviku, oddaností k chovateli, vytrvalostí i výjimečnou oblíbeností.
Temperamentní, přitom snadno ovladatelný pes, vyrovnaný a odvážný. Nenáročný a přizpůsobivý. Velmi oddaný svému pánovi i jeho rodině, snášenlivý k dětem i k domácím zvířatům.
Chovatel musí mít neustále na paměti, že Německý ovčák vyžaduje nejen pevnou ruku a dobrý výcvik, ale také neustálý dostatek pohybových, zátěžových aktivit. Bez práce a aktivity se tento pes stává zlým a nezvladatelným. Pro německé ovčáky je charakteristické onemocnění zvané jako „Skrytá dysplázie kyčelního kloubu“, proto buďte velice obezřetní již při výběru štěněte, aby toto onemocnění od rodičů toto nepodědilo.


PÉČE:
Chovatel musí mít neustále na zřeteli, že německý ovčák vyžaduje výcvik a dostatek volného prostoru k realizování svých pohybových aktivit. 
PLEMENO:
FCI I. - Ovčáci a honáčtí psi
Sekce 1 – Ovčáci s pracovní zkouškou.
OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
DS
ČÍSLO STANDARDU:
166 (Německo)

od 

2189681-nemecky-ovcak-ke-kryti-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 německý ovčák je jeden z nejlepších hlídačů domovů...

photodune-488187-family-in-the-beach-m.jpg

 

 

 

 

 

 

... rodin s dětmi....

b1_187679.jpg

 

 

 

 

 

 

 

....otázka je proč to dělá....

... víme že děti dokážou být necitlivé.

... a dospělí protivní....

..... tak proč by za nás bezváhání nasadil život....



.... a vyměnil by svoje zdraví za naše ......

.... abychom byli šťastní....

stendo.jpg

 

 

 

 

 

 

..... a dělá to proto že nás miluje víc než sám sebe

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

měkkota

Andulák,22. 8. 2011 8:34

Asi jsem strašná měkkota, když mě rozbrečí i takový článek :D (respektive konec, mám doma 4měs. ovčáčka)

Re: měkkota

Deni.den,3. 6. 2013 8:27

Jsem ráda že se líbí :)

10.10 2011

Lucka,10. 10. 2011 22:01

Miluju Tuhle rasu ! :) studuju knížky o téhle rase abch věděla co nejvíc a na jaře si ho pořídím ! :) jinak moc pěkný článek ;)

4.10.211

Honza,4. 10. 2011 20:55

achjoo .. miluji toho psa ale do bytu si ho nemůžu dovolit .. navíc jsem pořád někde .. :'( .. chci ho !!! x)) :D